top of page

Troid Hastası Olabilir misin? Çoğu Kişi Bilmiyor!

HER 10 ŞAHISTAN 3’Ü TİROİD HASTASI OLDUĞUNU BİLMİYOR

Uzm. Dr. Gökhan Yazıcıoğlu, tiroid hastalığının olduğunu bilmeyen sokakta gördüğünüz her 10 bireyden 3’ünde aslında bu hastalık var.

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökhan Yazıcıoğlu, küçük bir organ olan tiroidin, beden metabolizmasında büyük bir ehemmiyete sahip olduğunu, tiroidin az ya da çok çalışması halinde ise çeşitli hastalıkları beraberinde getirebileceğini söyledi.


Yazıcıoğlu, birçok insanın kendinde tiroid hastalığından habersiz olduğuna da işaret ederek, “Tiroid hastalığının olduğunu bilmeyen sokakta gördüğünüz her 10 şahıstan 3’ünde aslında bu hastalık var” dedi.


Uzman Tabip Gökhan Yazıcıoğlu, tiroid rahatsızlıklarına ait açıklamalarda bulundu. Küçük bir organ olan tiroidin, beden metabolizmasında büyük işleve sahip olduğuna dikkat çeken Yazıcıoğlu, “Metabolizma üzerine tesirli en kıymetli hormonlardan bir adedini salgılıyor. Metabolizma çalışmasını sağlayan, azlığında ya da fazlalığı olması halinde sıkıntıların çıktığı bir organımız” dedi.


Az ya da Çok Çalışırsa Bedene Kıymetli Ziyanları Var

Tiroid hastalıklarının işlevsel ve anatomik olmak üzere iki kümeye ayrıldığını kaydeden Uzm. Dr. Yazıcıoğlu, “Fonksiyonel hastalıklarda tiroidin az ya da çok çalışması. Tiroid az çalıştığında metabolizmamız yavaşlar, kilo almamız kolaylaşır, cildimiz kurur, bağırsak tembelliği ve buna bağlı kabızlık, saç ve tırnaklarla ilgili sıkıntılara yol açar.


Tedavi edilmediği takdirde de bu sorun giderek artar ve halsizlik, bedende ödem toplaması üzere sıkıntılar ortaya çıkar. Tam aksisi çok çalıştığında da, başta kemik ve kalp üzerine kıymetli ziyanları vardır. Bilhassa yaşlı ve altta kalp hastalığı olan bireylerde tabloyu daha da ağırlaştıracak sonuçlara yol açabilir.


Kemik erimesi değerli bir sorun olarak da karşımıza çıkabilir. Kesinlikle bu cins hastaların endokrinoloji uzmanına görünüp tedavi olması gerekiyor” tabirlerine yer verdi.


Guatrın Hangi Huyda Olduğu Önemli

Anatomik olan kümedeki hastalığın guatr olduğunu aktaran Yazıcıoğlu, bu türlü bir durumda tiroid nodüllerinin hangi huyda olduğunun ehemmiyetine vurgu yaptı. Yazıcıoğlu, “Bizim için en kıymetli tarafı güzel mi makûs mü huylu olduğu. Bunu çok kolay bir prosedürle tiroid nodülünün içine girip örnek alıp, çok kısa bir müddette hastanın günlük ömrünü etkilemeyecek biçimde teşhisi koyabiliyoruz” diye konuştu.


Her 10 bireyden 3’ü Tiroid Hastası Olduğunu Bilmiyor

Sokaktaki her 10 bireyden 3’ünün tiroid hastası olduğunu bilmediğini kaydeden Yazıcıoğlu, “Tiroid hastalığının ne olduğunu bilmeyen sokakta gördüğünüz her 10 bireyden 3’ünde aslında bu hastalık var. Bölgemiz de endemik bir guatr bölgesi olduğu için, kesinlikle sağlıklı bireylerin daha evvel tiroidlerini taratmamışsa, ultrason ve kan analizleriyle birlikte tiroid bezinin taranması gerekiyor. İşlevsel ya da anatomik sorun olup olmadığına bakılması gerekiyor” dedi.


Yazıcıoğlu, tiroid hastalıklarında tedavinin nedene yönelik gerçekleştirildiğini de belirterek, bu metotların ilaç, iyot yahut cerrahi seçenekler olduğunu kaydetti.


bottom of page